Zo kunnen zorginstellingen inspelen op de daling van verpleegkundestudenten

Zo kunnen zorginstellingen inspelen op de daling van verpleegkundestudenten

De cijfers zijn overduidelijk: na een piek tijdens de coronapandemie is de instroom van nieuwe mbo- en hbo-studenten verpleegkunde inmiddels flink teruggelopen. Dit is zorgwekkend nieuws voor de zorgsector, die toch al worstelt met personeelstekorten. Wat betekent dit voor ziekenhuizen en zorginstellingen, en hoe kunnen zij hierop inspelen?

De huidige situatie

Volgens het CBS is, ten opzichte van twee jaar geleden, het aantal nieuwe mbo-studenten verpleegkunde met 20% gedaald en het aantal hbo-studenten zelfs met 26%. De instroom van leerling-verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (IG) nam zelfs met een derde af. In absolute cijfers zijn ongeveer 9.000 studenten begonnen met de mbo-opleiding verpleegkunde en een kleine 7.000 met de hbo-opleiding in het huidige studiejaar. Twee jaar geleden lagen deze aantallen nog op respectievelijk 11.000 en 9.000.

Wat betekent dit voor de zorgsector?

Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor zorginstellingen om zichzelf nog beter te profileren als aantrekkelijk werkgever. Dit betekent dat ziekenhuizen en zorginstellingen nu meer dan ooit extra inspanningen moeten leveren om talent aan te trekken en te behouden. 

Employer branding in de zorg

We weten bij marketingbij dat effectieve employer branding onmisbaar is in deze uitdagende tijden. Daarom delen we hieronder enkele tips die zorginstellingen kunnen helpen zichzelf als aantrekkelijk werkgever te positioneren:

 1. Deel echte verhalen
  Breng inspirerende verhalen van huidige medewerkers naar voren. Laat zien hoe zij bijdragen aan de zorg en waarom ze hun werk zo waardevol vinden. Dit kan potentiële studenten en werknemers motiveren en inspireren.
 2. Carrièremogelijkheden en groei
  Benadruk de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei binnen de organisatie. Zorgprofessionals willen weten dat ze in hun carrière kunnen doorgroeien en nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen.
 3. Werk-privébalans
  Promoot initiatieven die bijdragen aan een gezonde werk-privébalans. Flexibele werktijden, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en aandacht voor mentale gezondheid zijn belangrijke factoren voor potentiële werknemers.
 4. Innovatie en technologie
  Laat zien hoe jouw zorginstelling gebruikmaakt van de nieuwste technologieën en innovaties om de zorg te verbeteren. Dit kan aantrekkelijk zijn voor jonge professionals die geïnteresseerd zijn in vooruitgang en modernisering.
 5. Samenwerking met onderwijsinstellingen
  Bouw sterke relaties op met mbo- en hbo-instellingen om stages, traineeships en leer-werktrajecten aan te bieden. Dit kan helpen om een continue instroom van nieuw talent te waarborgen.

Positieve ontwikkelingen in pedagogisch werk

Toch is er ook iets positiefs te melden aan de hand van het rapport van het CBS – de stijging van het aantal nieuwe mbo-studenten in pedagogisch werk. Hier zien we een toename van 19% ten opzichte van twee jaar geleden. Dit toont aan dat er nog steeds interesse is in zorg- en welzijnsberoepen, zij het in andere sectoren.

Conclusie

De daling in het aantal verpleegkundestudenten vormt een uitdaging voor de zorgsector. Toch kunnen zorginstellingen dit aanpakken met de juiste employer branding. Bij marketingbij staan we klaar om ziekenhuizen en zorginstellingen te ondersteunen in het aantrekken en behouden van het beste talent. Samen kunnen we werken aan een sterkere en meer veerkrachtige zorgsector.

Wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen bij het versterken van jouw employer brand? Neem vandaag nog contact met ons op!

Content kalender 2024

Hoe heet je?(Vereist)
Prima als je mij meer nuttige marketing informatie wilt geven(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vorige Blog
De synergie tussen Employee Experience en Customer Experience
Volgende Blog
De P van Plaats bij employer branding

Content kalender 2024

Hoe heet je?(Vereist)
Prima als je mij meer nuttige marketing informatie wilt geven(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Open chat
1
Hey! ???? Kunnen we je helpen?