SEO marketing

Wat is SEO en waarom moet je er in 2024 nog steeds mee aan de slag

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Geen zorgen, we gaan je niet overladen met technische termen en ingewikkelde theorieën. We houden het luchtig, want SEO mag dan geen hogere wiskunde zijn, maar het kost wel wat tijd en aandacht om het echt goed aan te pakken. En daar komen wij, Marketingbij, om de hoek kijken. Wij kunnen deze hele SEO-taak voor je uit handen nemen, zodat jij je kunt focussen op waar je goed in bent, zonder te verdwalen in de wereld van SEO. Op deze pagina vertellen we je alles over SEO en leggen we uit waarom het essentieel is voor het succes van je website.

Wat is SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzameling technieken en strategieën die je kunt toepassen om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google. Het is als het ware de kunst van het laten oplichten van het zoekmachinelampje. Met behulp van SEO kun je ervoor zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen zoeken naar relevante zoekwoorden. En dat helemaal gratis! Klinkt makkelijk, toch? In principe is dat het ook, maar er gaat enorm veel tijd inzitten om dit écht goed aan te pakken.

SEO heeft twee belangrijke kanten. Aan de ene kant heb je de content, en aan de andere kant heb je de technische kant van je website. Goede SEO optimalisatie kijkt dan ook naar beide kanten.

SEO in content

Content is en blijft nog steeds king als het aankomt op SEO. Dat wil zeggen – goed opgebouwde content en in grote hoeveelheden. Google en andere zoekmachines kijken naar een combinatie van factoren. De basis SEO omvat in ieder geval:

 • Kiezen voor het juiste keyword;
 • Komt je keyword voor in de H1, H2 of andere headers?
 • Leg je je keyword uit in headers en alinea’s;
 • Heb je de juiste interne links gebruikt;
 • Heb je de juiste externe links gebruikt;
 • Gebruik je goede alt teksten in je afbeeldingen;
 • Is er een goede meta tekst ingevuld.

Een keyword of zoekwoordenonderzoek?

Dit is een cruciaal punt waar het helaas vaak mis gaat. Veel organisaties denken hier niet lang genoeg over na. Je begint met de keywords die het dichtst liggen bij je dienst of product. Vervolgens stel je jezelf deze drie vragen:

 1. Zoekt mijn doelgroep hier op?
 2. Hoeveel concurrentie zit er op dit keyword?
 3. Wie zijn deze concurrenten?

Het is zelden slim om keywords te gebruiken waar niemand op zoekt, maar dat geldt ook voor keywords waar te veel concurrentie op zit. Denk hierbij aan concurrentie van een grote partij als Amazon.

SEO techniek

Naast de inhoud van je content, is het ook van belang dat de techniek achter de website goed zit. Zoekmachines beoordelen je website namelijk op allerlei factoren die in de verste verte niets te maken hebben met wat er inhoudelijk op staat. Je moet hierbij denken aan onder andere:

 • De laadsnelheid van je website;
 • De bestandsgrootte van je afbeeldingen;
 • Hoeveel scripts moeten er geladen worden en waar deze staan in de code;
 • Hoe is je URL opgebouwd;
 • Hoe ziet je navigatie structuur eruit.

Wat betekent SEO voor jou?

Het merendeel van het online verkeer begint met een zoekopdracht in een zoekmachine. Als je website niet goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, loop je het risico dat potentiële bezoekers je website niet kunnen vinden. En dat is natuurlijk zonde.

SEO zorgt ervoor dat je website beter zichtbaar wordt in de zoekresultaten. Het helpt je om meer organisch verkeer naar je website te krijgen, wat betekent dat mensen je website vinden zonder dat je ervoor hoeft te betalen voor advertenties. Door SEO toe te passen, vergroot je dus de kans dat mensen je website bezoeken, wat kan leiden tot meer leads, klanten en uiteindelijk meer omzet. Simpel toch?

Waarom moet je iets met SEO doen?

Hier zijn een paar belangrijke redenen:

 • Betere vindbaarheid
  Door je website te optimaliseren voor relevante trefwoorden vergroot je de kans dat je bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Dat betekent dat mensen je sneller zullen vinden, en sneller door zullen klikken naar je website.
 • Meer gericht verkeer
  Door je website te optimaliseren voor specifieke zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf, trek je meer geïnteresseerd verkeer aan. Mensen die op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt, zullen eerder bij jou terechtkomen. Dit verhoogt de kans dat ze interesse hebben in wat je te bieden hebt en actie ondernemen, zoals het plaatsen van een bestelling of het invullen van een contactformulier.
 • Concurrentievoordeel
  Als je concurrenten al druk bezig zijn met SEO en jij niet, loop je het risico achter te blijven. Maar als je actief aan de slag gaat met SEO, kun je jezelf onderscheiden en je concurrenten een stapje voor zijn. Je kunt jezelf onderscheiden door hoog te scoren in de zoekresultaten en potentiële klanten naar je website te trekken in plaats van naar die van je concurrenten.
 • Langdurige resultaten
  Hoewel SEO tijd en moeite kost, zijn de resultaten vaak langdurig. Zodra je website hoog scoort in de zoekresultaten, kan dit leiden tot een continue stroom van organisch verkeer. In tegenstelling tot betaalde advertenties, verdwijnen de resultaten van SEO niet zodra je stopt met investeren. Het kan dus een duurzame en kosteneffectieve strategie zijn voor de groei van je online aanwezigheid.

Hoe SEO toe te passen op je website

 • Doe zoekwoordonderzoek
  Het begint allemaal met het vinden van relevante zoekwoorden voor je website. Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om zoekwoorden te identificeren die vaak worden gebruikt door mensen die op zoek zijn naar je producten of diensten.
 • Optimaliseer je website
  Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden op strategische plaatsen op je website plaatst, zoals in de paginatitels, meta-beschrijvingen, headings en de inhoud zelf. Maar let op, overdrijf niet en vermijd het gebruik van zoekwoorden op een ‘spammy’ manier.
 • Creëer waardevolle content
  Zorg ervoor dat je regelmatig waardevolle en relevante content creëert die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld blogartikelen, handleidingen, infographics of video’s zijn.
 • Bouw kwalitatieve backlinks op
  Backlinks zijn links van andere websites die naar je website verwijzen. Ze worden beschouwd als een teken van vertrouwen en autoriteit. Probeer hoogwaardige backlinks op te bouwen door waardevolle content te maken die andere mensen graag willen delen en naar willen linken.
 • Optimaliseer voor mobiel, maak je website responsive
  Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om te zoeken op internet. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk (responsive) is en goed presteert op verschillende schermformaten. Dit heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring, maar ook op je positie in de zoekresultaten.

De voordelen van SEO voor je website

Door SEO goed toe te passen op je website, kun je profiteren van verschillende voordelen:

 • Verhoogd organisch verkeer
  Door hoger te ranken in de zoekresultaten zul je meer organisch verkeer naar je website krijgen. Mensen zullen je website gemakkelijker vinden wanneer ze relevante zoekopdrachten uitvoeren.
 • Meer zichtbaarheid en merkbekendheid
  Wanneer je website regelmatig verschijnt in de topresultaten van zoekmachines, vergroot dit de zichtbaarheid en merkbekendheid van je bedrijf. Mensen zullen je bedrijfsnaam associëren met de producten of diensten die je aanbiedt.
 • Hogere conversieratio’s
  Gericht verkeer dat via zoekmachines naar je website komt, heeft vaak een hogere kans om te converteren. Dit komt doordat ze actief op zoek zijn naar specifieke informatie of oplossingen, wat betekent dat ze al geïnteresseerd kunnen zijn in wat je te bieden hebt.
 • Kostenbesparing
  In vergelijking met betaalde advertenties, kan SEO kosteneffectiever zijn op de lange termijn. Hoewel het tijd en inspanning kost om goede posities in de zoekresultaten te behalen, hoef je niet te betalen voor elke klik naar je website.
 • Vertrouwen en geloofwaardigheid
  Websites die hoog scoren in de zoekresultaten worden vaak gezien als betrouwbaarder en geloofwaardiger. Door te investeren in SEO geef je een signaal aan potentiële klanten dat je website een autoriteit is op het gebied van je producten of diensten.

Duidelijk is nu wel dat SEO essentieel is voor het succes van je website. Het helpt je om beter zichtbaar te worden in de zoekresultaten, meer gericht verkeer aan te trekken en je concurrenten voor te blijven. Door de juiste SEO-strategieën toe te passen, kun je je online aanwezigheid versterken en je bedrijf laten groeien.

Start vandaag nog!

Leuk dat  het tot hier hebt gelezen en we hopen dat je hierdoor zelf ook weer verder kan. Kom je nou toch tijd te kort of heb je het gevoel dat het bij jou nog niet volledig is, dan kunnen wij je helpen. Marketingbij neemt dit voor je uit handen zodat jij je kan focussen op zaken waar je goed in bent.

Content kalender 2024

Plan 2024 met onze gratis content kalender

Hoe heet je?(Vereist)
Prima als je mij meer nuttige marketing informatie wilt geven(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volgende Blog
Copywriting en storytelling wat is het?

Content kalender 2024

Plan 2024 met onze gratis content kalender

Hoe heet je?(Vereist)
Prima als je mij meer nuttige marketing informatie wilt geven(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Open chat
1
Hey! ???? Kunnen we je helpen?