Employer branding in de zorg

Employer branding als antwoord op personeelstekort zorg

Het personeelstekort in de zorgsector in Nederland is een groeiend probleem. De verwachting is dat het tekort aan medewerkers nog verder zal toenemen. In 2023 wordt het tekort geschat op ongeveer 46.400 medewerkers, maar deze situatie dreigt tegen 2032 te escaleren tot bijna 170.000 medewerkers. Een toename van ruim 266%! Dit scenario is gebaseerd op huidige trends en zonder significante veranderingen in beleid of praktijken​​. Dus de vraag, kan employer branding een rol spelen bij de oplossing en zo ja hoe dan?

Oorzaken van personeelstekort

De oorzaken van dit tekort zijn divers en complex. Een gebrek aan autonomie, hoge administratieve lasten, vergrijzing  en morele belasting zijn belangrijke factoren die zorgverleners ertoe aanzetten om voor een andere baan en sector te kiezen, of om überhaupt niet een beroep in de zorgsector te kiezen. Deze factoren benadrukken de noodzaak als werkgever in de zorg een goede werkgeverbrand te hebben. 

Employer brand van Lidl

Maar hoe doe je dat en wat maakt nou een sterk employer brand? Lidl kennen we allemaal. De grote gele, goedkope supermarkt met het beste groente en fruit. Maar naast dat heeft Lidl ook een enorm sterke employer brand gecreëerd over de jaren heen. Deze kan ontleed worden in verschillende componenten en acties die zij hebben uitgevoerd. 

Waar bestaat een employer brand uit?

Een employer brand bestaat in feite uit twee elementen: intern en extern. En zoals een collega ooit zei: “Extern winnen is intern beginnen.”  Het is dus belangrijk intern een hele duidelijke WHY naar het personeel te hebben. Kijkend naar Lidl hebben we voor nu wat ons betreft de zeven belangrijkste elementen eruit gehaald. 

1. Employee Value Proposition (EVP)

De EVP van Lidl benadrukt dat het een verantwoordelijk bedrijf is dat duurzaam en toekomstgericht onderneemt. Lidl zet zich in voor de ontwikkeling van haar medewerkers en zorgt voor hun gezondheid en veiligheid. Dit wordt geïllustreerd door kansen te bieden voor medewerkers mee te groeien met het bedrijf. Deze EVP legt de basis voor Lidl’s employer brand door aan te geven wat het bedrijf onderscheidt van anderen en wat het te bieden heeft aan haar werknemers​​.

2. Cultuur en missie

Lidl legt een sterke nadruk op haar bedrijfscultuur en missie, die gericht zijn op verantwoordelijkheid, duurzaamheid en toekomstgerichtheid. Door medewerkers bij deze missie te betrekken, vergroot het bedrijf de betrokkenheid en zin om voor Lidl aan de slag te gaan. Dit wordt versterkt door het personeel actief te laten deelnemen aan de missie en de waarden van het bedrijf.

3. Communicatie en zichtbaarheid

Het bedrijf maakt gebruik van verschillende kanalen om zijn employer brand te communiceren, werken-bij-websites, social media en interne communicatiemiddelen. Deze platforms worden gebruikt om verhalen van medewerkers te delen, inzicht te geven in de bedrijfscultuur en informatie te bieden over carrièremogelijkheden.

4. Ontwikkeling en groeimogelijkheden

Lidl investeert in de ontwikkeling van haar medewerkers door training en ontwikkelingsprogramma’s aan te bieden. Dit draagt niet alleen bij aan de persoonlijke groei van werknemers, maar versterkt ook het imago van Lidl als een werkgever die investeert in haar personeel.

5. Gezondheid, veiligheid, en welzijn

Ook het bevorderen van de gezondheid, veiligheid, en het welzijn van medewerkers is een belangrijk onderdeel van Lidl’s employer brand. Het bedrijf implementeert programma’s en initiatieven om een veilige werkomgeving te garanderen en de gezondheid en het welzijn van het personeel te ondersteunen.

6. Erkenning en beloningen

Lidl erkent en beloont de inspanningen en prestaties van haar werknemers. Dit kan variëren van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, tot erkenning in de vorm van awards of speciale evenementen.

7. Betrokkenheid en feedback

Het bedrijf streeft naar een open dialoog met haar werknemers en moedigt feedback aan. Dit helpt om een gevoel van betrokkenheid te creëren en zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen.

Door deze componenten en acties integreert Lidl haar kernwaarden en strategieën in haar dagelijkse operaties, waardoor een sterk employer brand wordt opgebouwd dat aantrekkelijk is voor huidige en toekomstige medewerkers. 

De marketing achter het employer brand 

Oké, dat is het interne gedeelte, maar hoe pak je dit aan als het gaat om potentiële medewerkers? Lidl volgt het “always on principe”, dat wil zeggen dat (bijna) iedere dag wordt gepost en geadverteerd op de verschillende social kanalen die zij hebben. De content die ze maken gaat veelal over de waarde die Lidl heeft en vaak voorbeelden van hun werkgeverschap, verteld door of over een medewerker. Dit uit zich in foto, video en geschreven content.

Daarnaast kennen ze hun doelgroep goed en kiezen ze per doelgroep het juiste social kanaal. Ook  passen ze de stijl van de content en boodschap aan aan de doelgroep en het medium. Wat willen jonge mensen en wat is heel duur; een rijbewijs. Daar speelt Lidl dan ook op in en delen dat op LinkedIn.

Practice what you preach. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en daar handelen ze dan ook naar. Iets wat bij uitstek hoogopgeleide millennials en Gen Z hoog op de agenda hebben staan. Ook dat brengen ze mooi in beeld via video en delen ze wederom op de social waar deze groep hoog opgeleide te vinden is. 

Niet alleen op social media, maar, we noemden het bij punt drie al, zeker ook op de werken-bij-website zie je de vertaling van de missie, visie, cultuur en kernwaarden. Ook op deze website zie je sterk terug hoe ze zich in de praktijk, binnen en buiten de organisatie, uiten. De boodschap wordt gebracht door eigen mensen en verteld vanuit de verschillende functies die er zijn. 

Vertel wie je bent, niet wat je doet

Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar toch hoort iedereen bij elkaar. Je wilt erbij horen, ook al zitten de meeste van ons niet te springen om in een magazijn te werken. Lidl vertelt niet een verhaal over het werk, maar een verhaal over een familie, een familie die voor je zorgt. 

 

Content Kalender 2024

Hoe heet je?(Vereist)
Prima als je mij meer nuttige marketing informatie wilt geven(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vorige Blog
Neuromarketing, de pijn van betalen
Volgende Blog
Hoe kies je een marketingbureau?

Content Kalender 2024

Hoe heet je?(Vereist)
Prima als je mij meer nuttige marketing informatie wilt geven(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Open chat
1
Hey! ???? Kunnen we je helpen?